manualgovappdaepolitis

Πλατφόρμα Δημοτικού Τέλους επί των Ακαθαρίστων Εσόδων Επιχειρήσεων

Το τέλος επί των ακαθάριστων εσοδών των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων και το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων επιβάλλεται όπου εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων (άρθρο 20 Ν2539/97)

Για τη χρήση του εγχειριδίου οι έννοιες που χρησιμοποιούνται συχνά είναι οι παρακάτω:

 • Υγειονομικού ενδιαφέροντος
 • Παρεπιδημούντων
 • Κέντρων Διασκέδασης
 • Καζίνο
 • Άλλα είδη

Σχετικά με τα άλλα είδη ισχύει το εξής. Στους δήμους, στην περιοχή των οποίων δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, το τέλος μπορεί να επιβάλλεται (προαιρετικά) με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (άρθρο 2 παρ. 1 Ν 339/76, άρθρα 6 παρ. 2 και 7 παρ. 3 Ν1080/80).

Οι κατηγορίες που μπορεί να επιβληθεί είναι οι ακόλουθες

 • τουριστικών ειδών
 • ειδών λαϊκής τέχνης
 • ενθυμίων και δώρων
 • ενοικιάσεις σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία
 • ειδών που χρησιμοποιούνται στην θάλασσα από τους λουόμενους
 • ειδών “σπορ”, “σκι” και “ορειβασίας”
 • σχολών εκμάθησης θαλασσίων σπορ
 • ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων

Υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης αποφάσεων για κάποιον Δήμο, διαλέγοντας την επιλογή ΚΑΔ, επιλέξουμε τον Δήμο που μας ενδιαφέρει και πατώντας το κουμπί Αναζήτηση. Στα αποτελέσματά εμφανίζονται οι αποφάσεις που έχει πάρει ένας δήμος καθώς και η ημερομηνία έναρξης

Αφορά την περίοδο υπολογισμού και μπορεί να είναι τρίμηνο ή μήνας ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων της επιχείρησης. Π.χ. Β Τρίμηνο 2021 (01/04/2021 - 30/06/2021) ή Νοέμβριος 20121 (01/11/2021 - 30/11/2021).

Είναι η ημερομηνία λήξης εμπρόθεσμης καταβολής του τέλους και ορίζεται ως η τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα της περιόδου. Π.χ. για το Β Τρίμηνο 2021 (01/04/2021 - 30/06/2021) είναι η 30/07/2021 (Παρασκευή).

Υπολογισμός τέλους

Ο Υπολογισμός γίνεται με τον εξής τρόπο:

 • Αποφορολογείται το ακαθάριστο ποσό, υποκείμενο ποσό
 • Πραγματοποιείται ο υπολογισμός του ποσού τέλους, σύμφωνα με το ποσοστό του τέλους
 • Πραγματοποιείται ο υπολογισμός των μηνών καθυστέρησης εκπρόθεσμης καταβολής
 • Πραγματοποιείται ο υπολογισμός του ποσοστού Εκπρόθεσμης Καταβολής, σύμφωνα με τους μήνες καθυστέρησης
 • Πραγματοποιείται ο υπολογισμός του Ποσού Προστίμου

Το Συνολικό ποσό πληρωμής προκύπτει, προσθέτοντας το Ποσό Τέλους και το Ποσό Προστίμου.

Σύνδεση στην εφαρμογή

Για τη χρήση της πλατφόρμας πλοηγούμαστε στη διεύθυνση https://dae.govapp.gr/

Πραγματοποιούμε είσοδο στην εφαρμογή επιλέγοντας “Είσοδος ως Επιχείρηση”.

Θα μας ζητηθεί να συνδεθούμε με τα στοιχεία του TaxisNet.

Κατά την πρώτη είσοδο είναι απαραίτητη η επιβεβαίωση των παρακάτω στοιχείων επικοινωνίας

 • Ονοματεπώνυμο υπεύθυνου
 • E-mail

Η επιβεβαίωση του e-mail είναι απαραίτητη ενώ προαιρετικά μπορούν να συμπληρωθούν το σταθερό ή και το κινητό τηλέφωνο

Αφού πραγματοποιηθεί επιτυχής σύνδεση στην πλατφόρμα, ανακατευθυνόμαστε αυτόματα στη σελίδα των εκκρεμοτήτων.

Όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, στις εκκρεμότητες υπάρχουν δύο λίστες:

 • Η λίστα των περιοδικών δηλώσεων (τελευταία κατάσταση) της επιχείρησης όπως έχουν έρθει από τη ΑΑΔΕ (αρχικές και τροποποιητικές).
 • Τυχόν δημιουργημένες - αλλά απλήρωτες - δηλώσεις που έχουμε δημιουργήσει μέσω της πλατφόρμας.

Στο επάνω μέρος μπορούμε να δούμε τα κύρια στοιχεία της επιχείρησης, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας της, ενώ πατώντας το κουμπί “Προβολή” θα δούμε αναλυτικά όλα τα στοιχεία της επιχείρησης, των υποκαταστημάτων και των ΚΑΔ της.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια στην πλατφόρμα, θα πρέπει να έχετε επιβεβαιωμένο email στα στοιχεία επικοινωνίας.

Για τη δημιουργία νέας δήλωσης επιλέγουμε το “+” από τη λίστα εκκρεμοτήτων περιοδικών δηλώσεων (Φ2).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν σε οποιαδήποτε περίπτωση συμπληρώσουμε Μη Υποκείμενο Ποσό, εμφανίζεται νέο απαραίτητο πεδίο αρχείων, όπου είναι υποχρεωτικό να ανεβάσουμε ισοζύγιο ή βιβλίο εσόδων - εξόδων ανάλογα με το είδος της επιχείρησης.

Στην πιο απλή περίπτωση, η επιχείρηση δεν υπόκειται σε τέλος ακαθαρίστων ή παρεπιδημούντων. Δεν απαιτείται η Δημιουργία Δήλωσης ακαθαρίστων εσόδων ή παρεπιδημούντων στην πλατφόρμα.

Σε αυτή την περίπτωση, η επιχείρηση:

 • υφίσταται σε έναν ΜΟΝΟ Δήμο (δεν έχει δηλαδή υποκαταστήματα σε διαφορετικούς Δήμους)
 • έχει μόνο ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΚΑΔ ο οποίος υπόκειται σε τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων ή παρεπιδημούντων
 • δεν διαθέτει άλλον ΚΑΔ που να ΜΗΝ υπόκειται τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων ή παρεπιδημούντων

Σε αυτό το σενάριο, επιλέγουμε Δημιουργία Δήλωσης στην περίοδο που επιθυμούμε να εξοφλήσουμε. Όταν γίνει η επιλογή, δημιουργείται δήλωση για το συγκεκριμένο τρίμηνο / μήνα που έχουμε επιλέξει.

Κατά τη δημιουργία της δήλωσης, γεμίζει αυτόματα το “Ακαθάριστο Ποσό Δήμου” & το “Υποκείμενο Ποσό Δήμου” και το “Μη Υποκείμενο Ποσό” είναι μηδενικό. Δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής των ποσών.

Συνεπώς, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι πατήσουμε το κουμπί “Αποθήκευση και Υπολογισμός”.

Με την επιλογή Πληρωμή, πλοηγείται ο χρήστης στο ασφαλές περιβάλλον τράπεζας της επιλογής του, και μέσω e-banking μπορεί να εξοφλήσει το ποσό.

Η επιχείρηση

 • έχει έδρα και υποκαταστήματα σε περισσότερους από έναν δήμους
 • στη λίστα των ΚΑΔ της επιχείρησης υπάρχουν περισσότερα από ένα είδη τελών
 • η επιχείρηση διαθέτει ΚΑΔ που δεν υπόκεινται στα τέλη

Ένα σχετικό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μία επιχείρηση με παροχές Ξενοδοχείου, Εστιατορίου με επιπλέον έσοδα από πωλήσεις T-Shirt. Στην περίπτωση που παρουσιάζεται παρακάτω η επιχείρηση η έδρα και τα υποκαταστήματα βρίσκονται στα διοικητικά όρια τριών διαφορετικών δήμων: Δήμος Πειραιά, Δήμος Αγίου Δημητρίου και Δήμος Χαλανδρίου. Ο ΚΑΔ του υποκαταστήματος που βρίσκεται στο Δήμο Χαλανδρίου δεν εμφανίζεται ως επιλογή στη δημιουργία Δήλωσης, διότι δεν υπόκειται στα τέλη. Στο Δήμο Πειραιά είναι δηλωμένα δύο διαφορετικά είδη (Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων (0.5%), Τέλος επί των Ακαθαρίστων Εσόδων Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (0.5%)) και ένας ΚΑΔ που δεν υπόκειται σε τέλος (ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ).

Σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο βήμα είναι να επιλέξουμε για ποιο δήμο θέλουμε να δημιουργήσουμε δήλωση.

Αν υπάρχουν στον επιλεγμένο Δήμο, ΚΑΔ σε διαφορετικά είδη, ομαδοποιούνται και υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης εσόδων από το Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων (1), τα έσοδα από το Τέλος επί των Ακαθάριστων Εσόδων Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (2).

Εάν ο δήμος που επιλέξαμε έχει ΚΑΔ που δεν υπόκειται σε τέλος, το Μη Υποκείμενο Ποσό Δήμου είναι διαθέσιμο προς συμπλήρωση (3). Στην περίπτωση που συμπληρωθεί αφαιρείται το ποσό από το Υποκείμενο Ποσό.

Για να αιτιολογηθεί το Μη Υποκείμενο Ποσό, Θα πρέπει η επιχείρηση υποχρεωτικά να επισυνάψει είτε Ισοζύγιο ή Βιβλίο Εσόδων - Εξόδων.

Το σύνολο του ποσού δήλωσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του ποσού της περιοδικής δήλωσης Φ2 (5). Η επιχείρηση καλείται να υποβάλλει περισσότερες από μία δηλώσεις για την ίδια περίοδο μέχρι να εξαντλήσει το Υπόλοιπο Μη Δηλωμένο Ποσό.

Η επιχείρηση διαθέτει ΚΑΔ που έχουν οριστεί με απόφαση ΔΣ ότι υπόκειται σε τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων. Η διαδικασία είναι παρόμοια με την Περίπτωση 2, η διαφορά είναι πως μπορούμε να δούμε την απόφαση ΔΣ του Δήμου που εντάχτηκε ο ΚΑΔ στο τέλος.

Πρόκειται για περίπτωση στην οποία έχει υποβληθεί δήλωση στην πλατφόρμα και έχει επιλεγεί και εξοφληθεί δήλωση π.χ. με λανθασμένο μη υποκείμενο ποσό. Η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μια εξοφλημένη δήλωση και να δημιουργήσει μια νέα τροποποιητική. Αν το αποτέλεσμα του υπολογισμού παράγει επιπλέον πληρωτέο ποσό, ο χρήστης πλοηγείται στο ασφαλές περιβάλλον της τράπεζας για την εκ νέου κατάθεση του υπόλοιπου ποσού.

Έχει γίνει υποβολή αρχικής περιοδικής δήλωσης Φ2 στην ΑΑΔΕ, έχει γίνει σύνδεση στην πλατφόρμα και εξόφληση του ποσού για την συγκεκριμένη περίοδο. Στην συνέχεια έχει γίνει τροποποιητική περιοδική δήλωση στην ΑΑΔΕ. Η συγκεκριμένη περίοδος εμφανίζεται ως δήλωση ξανά στη λίστα των εκκρεμοτήτων. Ο χρήστης καλείται να υποβάλει εκ νέου δήλωση στην πλατφόρμα για τον υπολογισμό της διαφοράς.

Αν το η διαφορά είναι αρνητική μπορεί να γίνει μόνο αποθήκευση της δήλωσης, αν η διαφορά είναι θετική ο χρήστης καλείται να πληρώσει το υπολογιζόμενο ποσό.

Σε περίπτωσή αρνητικού υπολοίπου, θα πρέπει να γίνει επικοινωνία με το Δήμο, για υποβολή αίτησης επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Μετά από κάθε ενέργεια “Αποθήκευση & Υπολογισμός Τέλους”, εμφανίζονται τα σχετικά αποτελέσματα και αν δεν προκύπτει αρνητικό ποσό, εμφανίζεται το κουμπί “Πληρωμή” μέσω IRIS. O χρήστης πλοηγείται στο ασφαλές περιβάλλον της ΔΙΑΣ και καλείται να επιλέξει την τράπεζα επιλογής του για την εξόφληση του ποσού μέσω e-banking.

Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια διορθωτική δήλωση, θα πρέπει η κατάσταση πληρωμής της αρχικής μας δήλωσης να είναι “Πληρωμένη” ή “Αρνητικό Ποσό” και η κατάσταση ελέγχου της “Ολοκληρωμένη”.

Το κουμπί “Δημιουργία Διορθωτικής” μας μεταφέρει στο περιβάλλον δημιουργίας διορθωτικής δήλωσης όπου:

 • αν βρισκόμαστε στην Περίπτωση 1 που περιγράφηκε παραπάνω, τα ποσά αντιγράφονται αυτόματα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να επιβεβαιώσουμε τη δημιουργία με το κουμπί “Δημιουργία Διορθωτικής”.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που το Ποσό Ακαθάριστων Εσόδων Περιοδικής Δήλωσης (Φ2) είναι ίδιο με αυτό της αρχικής δήλωσης, τότε εμφανίζεται σχετικό μήνυμα πως δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας διορθωτικής.

Εμφανίζονται ανακοινώσεις σχετικά με την πλατφόρμα

Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε ομαδοποιημένες απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα για ΟΤΑ και επιχειρήσεις

Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε οδηγίες χρήσης για επιχειρήσεις και λογιστές καθώς και οδηγίες σύνδεσης μέσω API για τρίτες εφαρμογές.

 • manualgovappdaepolitis.txt
 • Τελευταία τροποποίηση: 2021/11/17 16:44
 • από egritos